Wraz ze swoimi przyjaciółmi Fabian postanowił odwiedzić Szklaną Manufakturę. Mnie zaprosił również, co mnie ucieszyło; szczególnie że oprowadzane są grupy co najmniej 6-osobowe, więc lepiej od razu mieć tylu chętnych ;)
Gdy już się dostaliśmy do środka, zostało nam przybliżone miejsce, w którym ręcznie składane są najbardziej luksusowe volkswageny. Każdy klient ma możliwość dowolnie (przynajmniej w porównaniu do Forda T) skonfigurować swojego VW Phaetona. Od silnika, przez lakier, kolor obić skórzanych czy rodzaj drewna, po kolor pasów bezpieczeństwa. Na pl. Strasburski przyjeżdża CarGoTramem kompletne podwozie i wszystkie części (nadwozie musi jeździć ciężarówką). Potem na dwóch liniach produkcyjnych wszystko się składa. To znaczy nie samo, roboty są tylko trzy ;) Cała fabryka jest jednym wielkim bajerem, tak jak i sam samochód :) Widać, że VW na ten marketing funduszy nie żałowało... Ale może i dobrze, można coś ciekawego zobaczyć :)
(i) Die Gläserne Manufaktur, Dresden Seevorstadt/Großer Garten, Lennéstr. 1 (Straßburger Pl.); dojazd tramwajami linij 1, 2, 4, 10, 12, 13 do przystanku
Straßburger Platz.