10 lat temu wieś Pennrich wraz z całą gminą Gompitz przeniosła się z powiatu miśnieńskiego w granice Drezna. Dojazd na zachodnie krańce stolicy Saksonii jest o tyle ciekawy, że sporą część drogi przemierza się pod górę - Pennrich leży na 280 m n.p.m. (centrum Drezna - ok. 110 m n.p.m.). A odległość wcale nie jest duża - czasem czuć, jak tramwaj się "poci" ;)
Jeśli dodatkowo usiądzie się na końcu, widoki zapewnione. Bo to właściwie jedyna atrakcja - poza tym mija się raczej niezbyt interesujące blokowiska.
Sama pętla jest wyraźnie pętlą przyszłościową. Pomijam to, że nie zna jej zupełnie Google Maps, a na moim planie z końca 2007 trasa jest w budowie z przeznaczeniem dla linii 2. Przede wszystkim chodzi o to, że na razie nie ma za bardzo czego obsługiwać ;) Jest po prostu w polu. Ale takim prawdziwym.
W samym Pennrich nie udało mi się nawet sklepu czy baru znaleźć. Przespacerowałem się tylko i pooglądałem ogrody. Zadbane i w większości interesujące. Na szczęście nie wyskoczył na mnie żaden tubylec z widłami ;)