Wspomniałem już, że Vaud jest kantonem o tradycjach protestanckich. Niemniej w samej Lozannie działa 10 parafii katolickich, a wśród nich parafia pw. Najświętszego Odkupiciela, którą tym razem odwiedziłem.
Przed kościołem przywitała mnie naturalnej wielkości (?) rzeźba Matki Bożej Lozańskiej (
Notre Dame de Lausanne). W kościele zaś od razu zauważyłem figurkę umieszczoną w gablocie po prawej stronie prezbiterium. Później
doczytałem, że to wykonana z polichromowanego drewna… XV-wieczna kopia XII-wiecznej figurki Matki Bożej Lozańskiej, która znajdowała się w tutejszej katedrze do 1536 roku. Wówczas główna świątynia miasta została przejęta przez zwinglistów, a srebrna figurka wraz ze srebrnym ołtarzem przetopiona w roku 1537. Skromnie eksponowana w niepozornym kościele rzeźba jest więc jednym z ważniejszych katolickich zabytków sakralnych Lozanny. Następnym razem przyjrzę się bardziej ;) A tymczasem rozumiem, skąd bierze się obecne w innych kościołach miasta przedstawienie Maryi z Dzieciątkiem na tronie i z berłem.
Po Mszy św. (wtorki i czwartki o 9:00, poza polecam wyszukiwarkę na stronach
wspólnoty kantonalnej) wybrałem się jeszcze na szybkie śniadanie w stylu francuskim: kawa + rogalik. Jeśli ktoś trafiłby do La Maison du Gâteau, cukierni na rogu Avenue de Rumine i Avenue Eglantine, polecam zajrzeć do ogródka — może nic wielkiego, ale na poranek upalnego dnia jak znalazł.
(i) Paroisse de St-Rédémpteur, Avenue de Rumine 33, Lausanne. Dojazd m.in. trolejbusami linij 9 i 12 do przystanku
Eglantine.
Polecam też leżący nieopodal